2011. június 20., hétfő

Éhség meg a közöny

A kaposvári Toldi iskola megmentéséért a mai napon is folytatják az éhségsztrájkot a szülők és a pedagógusok. Különféle embertelen hangú üzeneteket küldözgetnek nekik, de ők kitartanak. Hisznek abban, hogy a jövő megmentésének titka, hogy az iskoláink szellemiségét meg kell menteni.
Persze innen Budapestről talán nem kellene foglalkozni azzal, hogy mi történik máshol, azonban a mi kicsi országunkban minden mindennel összeér... Szombaton a kerekesszékes Karcsi barátunkért gyűltek az aláírások a Klauzár téren, mikor egy fiatalember lépett oda hozzám, s arról beszélt, hogy mélységesen elítéli, hogy a hatalom az  emberekből egy 'demokráciában'  alattvalókat 'akar gyártani'. Majd hozzátette, ő annak a Hilda néninek volt a tanítványa, aki a kaposvári Toldi iskola igazgatója volt. S most ezt a 30 éves iskolát bezárják.  Nem zárják be, csak összevonják- mondtam neki. Na persze, mint a Janikovszkyt- felelte. Hát valahogy úgy...A férfi hozzátette, minden lehetséges fórumon tiltakozni kell az 'aljasság' ellen.
Nos igen, ha az embernek (iskolának, intézménynek, közösségnek...) nem a hátába szúrják a kést.
Ha szemtől-szemben, értelmes emberek módjára beszélik meg a dolgokat. De ilyen ma nincs. A pártbeszéd a mérvadó. A Janikovszkyban például a tanévzáróra sem mentek el a városvezetők. Miért tették volna?
Eddig sem számított, hogy kerékbe törhet a gyerekek sorsa....Van másik intézmény, ahova mehetnek...Pont. Törvényességi vizsgálat. Pont. Ökoiskolai cím 2014-ig. Pont. A kívülről jött megválasztottak tesznek rá.
Egyébként máshova szívesen járnak.  Oda, ahol csókosok vannak. Ahol, nincs probléma.
Az utcán lévő szutyok meg nő. Egyre nő. A fel nem újított házak lakói zúgolódnak, hova lett az odaítélt támogatás? Hol a szociális lakáspályázat? Hol a beígért biztonság? Miért a közöny az elesettekkel szemben?
Miért haver költözik az üres lakásba, mondván gyorsan rendberakja, aztán minőségi cserével kap másikat?!
De szögezzük le: a párthű emberek megkapják a jutalmukat.
A múlt heti testületi nyilvános testületi ülésen a fideszes többség megszavazta, hogy egy olyan szervezettel működjön együtt az önkormányzat, amelynek friss vezetője egyébként kerületi fidesz tag, s korábban fideszes képviselő volt a testületben. Ezt még le lehetne nyelni... De!
Egyértelműen kiderült, hogy az együttműködés tartalma nem nyilvános. Szóval egy biankó csekkel ér fel. Nem tudhattuk meg mit takar az együttműködés. Mikortól és mennyi az anyagi vonzata. Van-e?
Viszont ami tudható, erkölcsi aggályokat mindenképpen felvet.
Az egyesület neve kétféleképp került a testület elé. Először - nyilván elírás- egy nem létező szervezet neveként, másodszor már helyesen Erzsébetvárosért Romák Egyesület.  Helyes, támogassuk a kerületben a cigányságot, hiszen több mint 10 ezer roma ember él itt. Na de akkor mi van a törvényesen megválasztott roma kisebbségi önkormányzattal?  Hol van az a helyiség, ahol ők tevékenykedhetnek? Mennyi az ő támogatásuk? Mi van a többi, évek óta jelenlévő roma szervezettel?
A most kiválasztott szervezetről csak annyi tudható, hogy 2009 decemberében alakult meg a kerületi fidesz székházban Berki Béla és Rónaszékiné fideszes képviselők vezetésével. A nyilvános fotók alapján mindössze 15-20 fő volt jelen az alapításkor. A szervezetről azóta sem igen lehetett hallani...
Berki Béla egyébként kiváló zenész - de nem tévesztendő össze, a szintén kerületünkben élő, Ki mit tud győztes prímás Berki Bélával - , rendszeresen fellép pártja rendezvényein, és a hírek szerint többször keveredett konfliktusba a már országgyűlési képviselő, Rónaszékinével.. Nos valószínű, vitáik az elkövetkező időszakban lecsendesednek, hiszen az együttműködés új távlatokat nyithat.
Ők biztos nem lesznek éhesek. Azaz nem fognak éhségsztrájkba kezdeni. Minden törvényesen történt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése