2010. október 26., kedd

Mai hóhérok

Barátaim!
Most értesültem arról, hogy személyes adataim (sutba a törvényekkel!) bátran nézegethették az önkormányzatban a kívülről jöttek. Megtudtam, hogy a szemembe nézni sem merő törtetők eldöntötték, hogy megtalálják azt a derék magyar? némbert, aki helyettük elvégzi a piszkos munkát, azaz javasolja a testületnek, hogy rúgjanak ki. (A 21. század hóhérai itt élnek köztünk.)
Kapóra jött, hogy ez a  valaki - aki látszólag lelkes szekértolója volt a helyi baloldalnak - ,gyorsan válalkozott a szerepre. Nyilván így palástolva azokat az egyszerű tényeket, hogy pozícióját és hatalmas fizetését még a korábbi polgármesternek köszönhette. (Gyerekkori barátság mondogatta gyakran. Ha éppen nem ordított.) Továbbá, a kampány időszakban nem győzte lelkesen nyalni a hiszékeny szocialisták fenekét, nehogy megsejtsék, nincs egy igaz mondata sem. Ő volt a lelkes baloldali mintapéldánya. Hangsúlyozom, látszólag. Időnként kilógott ugyanis a lóláb. Vagy a pata. E lelkes némber, akinek betöltött szerepéhez, sem megfelelő végzettség, sem szakirányú gyakorlat sem szükségeltetett, lelkes nyelvcsapásokkal csütörtökön fejeket tálal az új hatalom felé. Íme a megújulás. A köpönyegforgató hóhérok diadala. Szellemi törpék tánca.
Kérdem én, ti lennétek egy ártatlan hóhérai? Mennyi az ár? Néhány hónapnyi lóvé? A független vérét talpnyalók tapossák. A függetlenségnek ára van.
A győztesek ócska trükkje bevált. Mossák majd kezeiket. Ők nem tudták. Nem itt élnek. Vékonyka hangon akadt tiltakozó. A demokrácia szelíd őrzője látja a boszorkány üldözést. Köszönet, minden bátor hangért.
Még itt élek.
De mit mond majd egyszer a hajbókolóknak a vezér? Bár hozzá, talán nem is jut el...
Mit szól, ha megtudja, a közel 2 éve előzetesben ülő volt polgármester dédelgetett kedvencével paktált le a a helyi hatalom? Esetleg koncepciós perről van szó, és ezzel akarják jóvátenni? Netán ismét oda jutunk, hogy a bűn gyökere közös? Mi a magyarázat? Az én szemembe nem mernek nézni...
Mai köpönyegforgatók, vigyázzatok.
Nekem múltam, jövőm, elvették pártkatonák. Ezt megéltem, azt tudom.
Egyik legszebb szavunk az ember. De ami lényege, az emberség, hiányzik oly sokakból.
Köpönyegforgatók. Állatok.
Ne reméljetek, a jövő az emberséges embereknek dolgozik. Az én hitem erős. Nem loptam, csaltam, hazudtam. S nincs az az ár, amiért a lelkem eladnám. Nem éri meg. Van agyam, szívem, erőm.
A csöndes napok folytatódnak. Az én munkám elvehetik. De mit érnek vele?
Ott leszek mindenhol. Az utcán, a téren. Az emberek szívében.
Sok éve a Dzsumbujban forgattam, a végtelenül elkeseredett emberek azt mondták, eltapossa őket a hatalom.
A tisztesség nem árucikk. Nem eladó. Sem jobbnak, sem balnak. Ha el akarnak taposni, akkor sem.
Nem a hitek, hanem az emberek bűne ami történik. De egyszer majd eljön az igazi számvetés. Lásd a történelmet, a gazembereket mindig elüldözi a nép. A köpönyegforgatók nevét köpönyegforgatóként jegyzik a könyvek.
Mai hóhérok, ti sem mentek az égbe. Az eget nem lehet birtokolni. Az ég mindenkié.

1 megjegyzés:

  1. Én Te Ö
    Én hittem hogy a munka a hitt a tett ,gyümölcs hozzo.Te dolgoztál, hittél, szeretsz elvárások nélkül,nevettél,sirtál,másokért,másokkal,Ö át lép rajtad,hátatforditt.És te jelenleg is dolgozol szeretsz teszed a dolgod a társaid a barátaid a gyerekek ,akikaz utcán hangossan köszönek,az idösek akik a váladat simogatják,az anyukák akik tanácsott kérnek.Én figelek agodom szeretlek és szeretném hinni hogy ez egy pillanatnyi elme zavar.Ö dörzsöli a kezét kutakodik,és üres lelkével beszélgett.DE a csillagok, a fák ,a téren a gyermek kacaj ,a sokmasszatos pofi,a barátok mosolya mind mind a tiéd marad.Mert a következö betük :sz e r e t e tt,többett ér minden D betünnél.

    VálaszTörlés