2011. augusztus 2., kedd

Megfigyelt és elnémított munkavállaló, korrupciós kockázat növekedése - a TASZ és K-Monitor közös álláspontja a Munka Törvénykönyv tervezetéről

Kedves barátaim!
Ez a TASZ MAI SAJTÓKÖZLEMÉNYE, és a közös gondolkodás fontossága érdekében szeretném, ha elolvanátok!

Megfigyelt és elnémított munkavállaló, korrupciós kockázat növekedése

- a TASZ és a K-Monitor álláspontja a Munka Törvénykönyv tervezetének egyes rendelkezéseiről
A Nemzetgazdasági Minisztérium által társadalmi egyeztetésre bocsátott Munka Törvénykönyvének tervezete (továbbiakban: Tervezet) alkotmányellenesen korlátozná a munkavállalók személyes adatainak védelmét és a véleménynyilvánítás szabadságát. Ezen felül a Tervezet megnehezítené a közérdek sérelmét eredményező munkáltatói visszaélések feltárását.
1. A munkahelyi adatvédelem a személyes adatok védelmének kritikus területe. A Tervezet szabályai az alapjogvédelemmel szemben egyértelműen a munkáltatói érdekek védelmére helyezik a hangsúlyt. A Tervezet lehetővé tenné a magánélet technikai eszközökkel történő megfigyelését a munkaviszonnyal összefüggő, ám munkaidőn túli és munkahelyen kívüli magatartás ellenőrzése céljából.

2. A korrupció elleni fellépés és a közérdekvédelem egyik fontos eszköze a közérdekű bejelentések megtételének joga, és ehhez kapcsolódóan a munkavállaló munkahelyi státusának a védelme. A Tervezet amunkáltatók közérdekkel ellentétes magatartásának feltárását nehezíti a titokvédelmi kötelezettség elnagyolt szabályaival.

3. A Tervezet alkotmányellenesen szűkíti a munkaviszonnyal összefüggő szabad véleménynyilvánítást. A „munkáltató helytelen megítélésére alkalmas”, illetve a „munkaviszony céljaival” ellentétes tartalmú vélemények tilalma szükségtelen és aránytalan korlátozást jelent. Ebből a szabályozásból következően például a multinacionális cégnél dolgozók nem fogalmazhatnak meg multinacionális cégek befektetéseit ellenző véleményt.

„Magyarországon a közérdekű bejelentők védelme még mindig nem megoldott, a Tervezetben foglaltak sajnos csak tovább rontanák a helyzetüket. A Tervezet ebben a formájában nem segíti a korrupció elleni fellépést - nyilatkozta Léderer Sándor, a K-Monitor vezetője.

„A munkahelyen és munkaidőben indokolt alapjog-korlátozást a Tervezet kiterjesztené a magánéletre is, ahol ilyen jellegű szabályoknak nincsen keresnivalójuk.” – mondta Hüttl Tivadar, a TASZ adatvédelem és információszabadság programvezetője.
Amennyiben az üggyel kapcsolatban bármilyen kérdése van, kérjük, hívja

Hüttl Tivadart, a TASZ Adatvédelmi és Információszabadság Programvezetőjét a 06-30-341-69-27-es telefonszámon vagy
Láderer Sándort, a K-Monitor vezetőjét a 789-5005-ös telefonszámon

Kérjük, a rendelkezésére álló eszközökkel segítse elő, hogy az ügyről minél többen tudomást szerezhessenek!

dr. Dénes Balázs elnök s.k
Társaság a Szabadságjogokért

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése