2011. május 4., szerda

Az önkormányzat reakciója a Janikovszky békés demonstrációjára

Hétfőn délután jó érzés volt erzsébetvárosinak lenni. Több mint 1500 kicsi és nagy az erkölcs és a tisztesség nevében összefogott, hogy az önkormányzatot a szeretet eszközeivel győzze meg arról, hogy helytelen döntést hoz, amikor be akarja zárni a 117 éves Rottenbiller utcai iskolát. A demonstráló tömegben a szülők, gyermekek, pedagógusok mellett képviseltette magát a kerületben működő valamennyi ellenzéki párt (MSZP, JOBBIK, LMP), illetve civil szervezetek és lokálpatrióták is szép számmal voltak jelen. Sokan voltak olyanok is, akik bevallottan a Fideszre szavaztak korábban, s akik nem értik, hogy a kerületi fideszes vezetés miért ilyen embertelen módon hoz döntést. Akadt olyan tisztes nagyszülő is, aki azt mondta, hogy az itteni fideszesek miatt szégyenkezhet a kormány is, mert Orbán Viktor céljaival ellentétes, átgondolatlan cselekedeteket hajtanak végre, és semmibe veszik a hagyományainkat.
Elgondolkodtató volt hallgatni ezeket a tisztes polgárokat, és közben végignézni a csillogó szemű, magyar ruhába öltözött gyerekeken, olvasni plakátjaik jajkiáltásait. A Szózatot együtt énekeltük valamennyien.
E közben az önkormányzatból hosszú ideig csak lesték az egybegyűlteket, és több mint egy óráig senki sem jött ki, hogy szóba álljon az emberekkel. Lehet, nem tudtak volna mit mondani, hiszen kerületünkben még nem volt példa ilyen méretű tiltakozásra. Végül az alpolgármester átvette a petíciót. S mindannyian haza vihettük a reményt, hogy korrekt választ kapunk. Humánumot, bölcs belátást...
Kimondhatjuk tévedtünk. Az önkormányzat közleményben üzent. Nem szelíden, hanem erőből, fenyegetően.

Lássuk:
Erzsébetváros Önkormányzata közleményt adott ki, melyben felháborítónak tartja és visszautasítja azt a felelőtlen hisztériakeltést, fenyegetőzést, melyet bizonyos érdekcsoportok generálnak napok óta iskolaügyek apropóján. Elegünk van az ingatlanpanamázásokból, és felszólítjuk azokat a köröket, akik miatt az erzsébetvárosiaknak évek óta szégyenkezniük kell, hogy hagyjanak fel a botránykeltéssel, melyet gazdasági érdekeik érvényesítéséért folytatnak!

A közlemény szerint nem magyarázható, hogy miért kellene a kerületiek pénzén egy hatékonytalan és drága intézményrendszert fenntartani a csökkenő gyermeklétszám ellenére. Az átszervezést gazdasági és demográfiai érvek támasztják alá. A tanulólétszám 15 év alatt majdnem a felére csökkent, 2001-ben 4077, míg 2011-ben csupán 2316 gyermek járt a kerületi általános iskolákba. Az önkormányzat az intézmény-átalakításnak Erzsébetváros lakói számára legkevesebb kellemetlenséggel járó módját választotta.
Átszervezésekre, intézmény-összevonásokra az elmúlt tíz évben is számos példa volt a kerületben. Az intézmények átszervezésére azért kerül sor, mert másképp nem biztosítható az emelkedő színvonalú oktatás, mely mellett Erzsébetváros Önkormányzata hitet tett.
Elítélendő, hogy politikai szereplők és intézményvezetők gyermekeket használnak fel politikai és gazdasági céljaik eléréséhez. Visszautasítjuk azt a hangnemet, amellyel az önkormányzatot és intézményeit egyaránt támadják, s amely oda vezetett, hogy egyes közösségi oldalakon a Hivatal és a benne dolgozó 300 ember felgyújtását tervezik. Utóbbival kapcsolatban az önkormányzat megtette a szükséges jogi lépéseket.

Nos ennyi a közlemény.

A magam nevében visszautasítom azokat a vádakat, amelyek hisztériakeltésre, fenyegetésre, ingatlapanamázásra, politikai, gazdasági célokra, hivatali dolgozók elleni támadásokra vonatkoznak! Lokálpatriótaként az a véleményem, hogy az önkormányzat magatartása szégyenletes és gyáva.
VII. kerületi adófizető állampolgárként igenis fontosnak tartom, hogy a kerületben jól működő iskoláink legyenek, hogy ápoljuk kerületünk és a magyarság hagyományait egyaránt. Fontosnak tartom, a kisebbségekkel, a fogyatékkal élőkkel, a rászorulókkal nemes kapcsolatokat ápoló iskola fennmaradását.
Ne feledjük, a Janikovszky iskola volt az első kerületünkben, amelynek diákjai azonnal összefogtak a vörösiszap károsultjainak megsegítéséért. Ne feledjük, hogy ez az intézmény volt az első, amelyik Erzsébetváros ökoiskolája lett.

A közleményt olvasva az az érzésem, hogy mégis politika bosszúról lehet szó, hiszen valószínű, hogy arra céloznak az ingatlanpanama említésekor, hogy Gál György, aki jelenleg előzetes letartóztatásban ül, jó kapcsolatokat ápolt az iskola vezetésével. Én nem tudom megítélni, hogy a 117 éves iskola most panama vagy sem, hiszen politikusokkal én nem szoktam kvaterkázni. Az viszont egyértelműnek tetszik, hogy a jelenlegi kerületi vezetésnek komoly szándékai vannak az ingatlannal.

S ha már az átszervezést is említi a közlemény, akkor elevenítsünk fel egy korábbi nyilatkozatot is!

Az önkormányzat művelődési irodájának vezetője, Hollósi Géza januárban a Hírszerző kérdésére azt mondta, hogy a közoktatási törvény tervezete! szerint egyébként is megszűnne a nulladik évfolyam és az erre épülő képzés, ezért döntött a közgyűlés a képzés e formájának megszűntetése mellett. „Nem kellett kikérni az említett csoportok véleményét, a törvény szerint csak akkor kötelező, ha az intézmény átszervezéséről dönt a közgyűlés. Ez esetben viszont az alapító okiratot is módosítani kell. Arról, hogy indulhat-e osztály az adott évfolyamon nem kell előzetesen egyeztetni, de a 4 évfolyamos képzés indításához le kell folytatni az egyeztetést” – mondta a művelődési iroda vezetője, ugyanakkor elismerte, tény, hogy azok a szülők, akik úgy gondolták, gyermekük változatlan feltételek mellett folytathatják tanulmányaikat, csalódtak.

Hát ez volt januárban. Átszervezés van. Iskola bezárásról döntenek. Ki kérdezett meg kit?

Egy biztos, a döntnöki nyilatkozatok csak arról győzik meg az erzsébetvárosiakat, hogy össze kell fogni.
Erzsébetvárosiak! Jobb és baloldali barátaim, akik itt éltek, és itt szeretnétek gyerekeket nevelni, családot alapítani, ne hagyjátok, hogy elvegyék gyermekeink jövőjét!
A demonstráció sorozat következő eseményei:
Pénteken felolvasást rendeznek, beszédeket mondanak és koszorút helyeznek el a Janikovszky Éva házára tett emléktáblánál. Május 9-én, hétfőn az iskola drámatermében tájékoztatják a szülőket a fejleményekről. Május 11-én, szerdán szakmai kerekasztal-beszélgetést szerveznek az iskola ebédlőjében szakértők részvételével, az eseményre az önkormányzat tagjait is meghívták. Május 13-án, pénteken "Ha én polgármester lennék" címmel rendeznek kerületi aszfaltrajzolást az önkormányzat épülete előtt.

Rajzoljunk nekik szívet, mert a lélek nem rajzolható....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése