2013. július 16., kedd

MI LESZ ORBÁN UTÁN?

Mi lesz Orbán után...
Ma a Klauzál téren beszélhettem néhány kedves emberrel. Mondhatni, olyan volt mintha közmeghallgatáson lettem volna. Egy voltam a közből, és a köz -amelyik korábban megosztott volt, amúgy politice -most egy dologban teljesen egyetértett: Elég volt Orbánból. 
Az emberek nem a következő miniszterelnök személyét latolgatták, hanem sorolták mindazt, ami elfogadhatatlan, embertelen, élhetetlen. A Klauzál tér indulati barométere már hónapok óta erősen kileng a változást mihamarabb irányba.
Szóba került, hogy két lehetőség van. Orbán bukik, vagy marad.
Ha bukik, akkor is iszonyú jövő vár Magyarországra, hiszen az ő hűbéresei ülnek mindenütt. Övék a föld, a trafik, a sajtó, az iskola, minden.
Az összes meghatározó pozíció, még az is, ami szinte láthatatlan, az ő kezükben van.
S ha belegondolunk, mit műveletek 2002 után, akkor pontosan látnunk és tudnunk kell, hogy a közpénzekből elorozott milliárdjaikat nem lesznek rest, egy majdani új kormány megbuktatására fordítani.
Meggyőződésem, hogy már most azt latolgatja a Fidesz, hogy hogyan verje szét a jogállam visszaállítására irányuló törekvéseket.
Ahhoz, hogy Orbán bukása után mindez ne történhessen meg, természetesen nagyon lényeges, hogy ki lesz a következő miniszterelnök. De ami ennél talán még fontosabb, hogy elég erős és összetartó lesz-e a demokratikusan gondolkodó emberek közössége.
Lesz-e erő egyenként az emberekben, hogy felülemelkedjenek azon, ha esetleg nem az ő favoritjuk áll majd Magyarország élén? Lesz-e még ereje és bizalma a nyomorba döntött magyar családoknak, hogy kivárják, amíg a majdani kormány megpróbálja kijavítani az orbáni gazdaságpolitika összes negatívumát?
Mert hiába bukik Orbán 2014-ben, ha ezekre a kérdésekre nincs válasz, ha ezeket a problémákat nem próbáljuk meg közösen megoldani, akkor Orbán a bukásával is nyer, mert a mamelukjai, a lakájai továbbra is folytatják majd a szabadságharcukat Magyarország ellen. Folytatják, mert számukra az önös érdek az első , nem pedig a demokrácia, a többpártiság, az egyenlőség és a szabadság.
Ha pedig Orbán nyer 2014-ben, akkor már nem lesz miről beszélnünk...

1 megjegyzés:

  1. Elgondolkodtató.
    Egy biztos: Orbán után is van élet.
    Próbáljuk ki. Ha nem tesszük, sosem tudjuk meg.

    VálaszTörlés