2013. április 8., hétfő

RAKACA


Kedves Barátaim!
Mostanság főleg egy település járt a fejemben: RAKACA. Talán nem túlzás, ha azt mondom,talán Rakaca Magyarország legárvább faluja. Az odavezető út szinte járhatatlan, és ha árad a Boldva, akkor aztán a 880 lakos végképp elszigetelődik mindentől és mindenkitől. De nem csak akkor...Rakacáról talán még a segélyszervezetek sem nagyon vesznek tudomást, legalábbis a falu polgármestere - aki szintén cigány -azt mondja, épp a minap kaptak egy levelet, melyben az egyik szervezet arról tájékoztatja őket, hogy hozzájuk idén nem tudnak eljutni. Igaz, így volt ez tavaly is....De nem segített senki azon a családon sem, akik azért fordultak szinte mindenhova, hogy kilenc éves, rákos kislányuk gyógyításához támogatást kapjanak. A gyermek tavaly meghalt. A faluban a munkanélküliség gyakorlatilag százszázalékos, a lakók romák. A bűnözés itt szinte ismeretlen fogalom, börtönben idejét sem tudják ült-e valaki. Rakacán van a hit a jóba, meg egy szegényecske bolt. Kocsma már sok éve nincs, a cigiről is régen leszoktak. A felnőtt férfiak, ha kell a két kezükkel is tisztítják az árkot, csak lássa ebbe a madár se látta faluba érkező, hogy dolgoznának ők, ha lenne mit. De nincs. A bányák és a tsz-ek bezártak. Jó rég. A közmunka lejárta után itt egy embernek nagyjából két évet kell várni az újabb foglalkoztatásra. Nyáron alkalmi munkában lehet gombászni, gyógynövényt gyűjteni. Bár ez idén már nem biztos, mert a környék földjei szép lassan magánkézbe kerülnek, és akkor  bűn lesz kamillát szedni, meg csiperkét keresni. Hiába a paradicsomi vidék, láthatatlan fal veszi  körül Rakacát. A közöny fala.
A kamaszok itt arról álmodnak, hogy egyszer lesz pénz, hogy tanulhassanak, hogy elmehessenek. Hova? Talán Budapestre...bár lehet ott se jó, mert hallották, a cigányt bántják...A kisebb gyerekek többsége még nem járt a falun kívül. Mesekönyv, színház, cirkusz, szép ruha, csokoládé, játékok számukra csak a televízióban, vagy az álmaikban léteznek. A hajdan szebb napokat látott művelődési ház gyakran ravatalozásra szolgál.
Szavazni mindig elment a falu. Hátha...De nem lett semmi. És nem jött senki. Talán eljő egyszer az ember fia..Addig meg marad a naponta elmorzsolt kérdés: Miért?

4 megjegyzés:

  1. Rakacáról rengeteg görögkatolikus pap származik talán püspök is ui ott szolgált kisfalussy János bácsi kiváló lelkész..Micsoda élet volt ott valamikor!!! persze a pártállam üldözte..Falusi János néven a rendszerváltozás után megjelentette könyvét,de a békekpap püspöke felvásárolta bolttokból egy kettő van meg az országban de talán több, ha ezt a könyvet elolvassa fantasztikus képet kap Rakaca múltjáról !!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekelne ez a könyv!
      Van valamilyen ismert "lelőhelye", ahonnan (persze megfelelő garanciavállalások mellett) kölcsön lehetne kérni?

      Ha a rendszerváltozás után adták ki, akkor ki, és miért vásárolta fel??

      Előre is köszönettel: Hernádi Gyula

      Törlés
  2. Évekif táboroztunk Rakacán a Tűzoltóság üdülőjében. Volt a tónál egy szabadstrand, ami tele volt szórva szeméttel. Leülni nem lehetett, mert nem volt hova a parton,olyan piszkos volt. Mostmár Arlóra járunk, Borsodba. Gyönyörű....

    VálaszTörlés
  3. Elnézéstde valamit összekever mert ÖN a Rakacai -tónál volt most pedig a RAKACA faluról beszélünk!Itt ebben a faluban nincs a Tűzoltóságnak üdölője!!!!

    VálaszTörlés