2013. április 2., kedd

Hajléktalan csak a hátsó lépcsőn? Ez a közösség háza Erzsébetvárosban?

Hajléktalanok csak minimális számban, és csak a hátsó lépcsőházban közlekedhetnek - fogalmazott H. Levente Péter, az erzsébetvárosi ERŐMűVHÁZ ügyvezetője a Kiút Egyesületnek két hete írt levelében. A korábban Petőfi-kutatókén ismert H. Levente Péter hivatalos hangú közleményében tájékoztatta a hajléktalanokat, rászorulókat  1995 óta segítő szervezet helyi vezetőjét, hogy az intézményben tilos a dohányzás, és amennyiben  a Kiút és vendégei! nem hagynak fel ezzel a tevékenységgel, akkor a bérleti szerződésüket felbontják. H. Levente Péter továbbá jelezte, hogy  kerüljék a szobában való füstölő használatát, valamint felhívta B.-né Zsuzsának, a Kiút szakemberének figyelmét arra, hogy Budapesten egyre inkább elterjed a Hepatitis A vírus, amely leginkább a hajléktalanok között fertőz. Zárásul arra kérte B.-nét, hogy a érkező hajléktalanok számát minimálisra csökkentsék, illetve kizárólag a hátsó lépcsőházat használják, mivel a vírus cseppfertőzéssel terjed.
A Kiút vezetője fellebbezett az H. Levente Péterhez, amelyben részletesen kitért a szervezet ellen felhozott vádakra, melyek szerinte pontról pontra megalapozatlanok, ráadásul olyan napon is a Kiút-at teszik felelőssé a szemétért, amikor a  a szervezetnek nem is volt rendezvénye.
A fellebbezés nem vezetett eredményre. Pontosabban igen. H. Levente Péter a Kiút levél kézhezvétele után nem sokkal felmondta a szervezet bérleti szerződését.
A Kiút most közel 20 év után kiutat keres. Otthont. Ahol a hajléktalanoknak, rászorulóknak nem a cselédképcsőn kell közlekednie...
Szorítok, hogy találjanak, szorítok, hogy hitük, kitartásuk, szolidaritásuk, emberszeretetük megmaradjon. Erzsébetvárosért sokat tettek. Ott voltak, amikor a rászoruló gyerekeknek programot csináltunk....ott voltak, mikor a hajléktalan anyukának pici babával fedél kellett...ott voltak akkor is, amikor őket választották az EU más országaiból példának...Nem sorolom. Bár sorolnom kellene, hiszen azok, akikért nap mint nap tettek, tesznek, nem tudják elmondani...az utcáról, a földről fekve, éhesen a hidegben állva, nehéz kiáltani...Nehéz értük kiáltani, és kiállni. Pedig ki kell állni. Szólni, kiabálni. Hogy ELÉG!

Megnéztem a lakókörzetem fideszes képviselőjének oldalát. Míg mi itt Erzsébetvárosban a tűzfalakat és a nyomorúságos körülményeket látjuk, addig bizony az ő ablaka szépséges fenyőkre néz...Hivalkodóan még a családi ebédecskéjének is kirakja a fotóját. Roskadoznak a szendvicsek, megy a dínom-dánom...A Blahán meg ezrek állnak tányérka ételélt órákat sorban...
Erzsébetváros civiljeit szép lassan lekaszabolja a helyi hatalom. A helyi sajtó a helyi hatalom szolgálója, neves iskolája megszüntetve, az utcák mocskosak, a közbiztonság a béka feneke alatt, a bérlakásokban élők lakbére a fideszes vezetés alatt gyakorlatilag a duplájára nőtt,esténként nagycsaládos anyák kéregetnek élelemre valót. De Orbán helyi kiskirályai a rezsicsökkentés kampányával vannak elfoglalva. 
Lesz-e kiút? S a KIÚT-nak hol lesz otthona?


3 megjegyzés:

  1. Lassan a fél ország azok közt van, kiket valamiért, valami okkal, de megtapostak. És még mindig nekik áll a zászló? Te érted, hiszed ezt?

    VálaszTörlés
  2. Miért csodálkozunk ezen, ha a templomok ajtajára ilyen "ünnepi" utasításokat lehet kirakni ?!?!
    Elkeserítő :-(

    VálaszTörlés
  3. https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/64296_602408426454123_1955526230_n.jpg

    VálaszTörlés