2011. május 31., kedd

Pedagógusnap

Nem tudom, mikor volt ennyire elbaltázott és szégyenletes a tanév vége. No nem a bizonyítványokra, a felvételikre meg az érettségikre gondolok. Mindezek sikeressége vagy sikertelensége a döntéshozók számára teljesen mellékes. Mi más lehet ugyanis a magyarázata annak, hogy az iskolabezárási-lenyúlási lavina néhány héttel a vizsgák és a vakáció kezdete előtt kezdődött. Sem a pedagógusok, sem a szülők, sem a diákok nem összpontosíthattak nyugodtan az eredményekre, csak arra, hogy maradnak vagy sem, illetve hogyan menthetik meg az iskolájukat. Ma  a legkedvesebb barátnőm jelezte, hogy neki valószínűleg július elsejével mennie kell abból az iskolából, ahol évek óta tanít. Fogalma sincs, mihez kezd majd, hiszen a kormány által felfestett pedagógusi jövőkép drámai. A kormány ugyanis frontális támadást indított a közoktatás valódi szereplői ellen is. A tervezett nyugdíjmódosítások, a heti munkaidő növelésének, az éves szabadság csökkentésének a szándéka, az oktatási intézmények fenntartásának, irányításának, finanszírozásának tervezett módosítása, a pedagógusok élet- és munkakörülményeinek megváltoztatása szellemi katasztrófához vezethet. A beígért elrugaszkodás éve nem más, mint vakrepülés radar nélkül.  A szakmai szervezetek pedagógusnapi tüntetése pedig azt üzeni mindenkinek, hogy az elmúlt évben a kormány ezen a téren elégtelenre vizsgázott. Párbeszéd nuku, pártbeszéd ezerrel. A szociálisnak nevezett, adatvédelmi szempontból erősen megkérdőjelezhető kérdőíven mindössze egy oktatással kapcsolatos, értelmezhetetlen "kérdés" szerepel. Majd a nép megmondja a frankót...De hogy áldását nem adta, adja 30-40 ezer tanári állás megszűnéséhez, az biztos...
Azt hiszem, a pedagógusok ünnepe egyre távolódik.
De mi barátaim, jelezzük kiszolgáltatott pedagógus barátainknak, hogy velük vagyunk. S hogy munkájuk minősítése nem az, hogy politikai percemberek eldöntik sorsukat, s velük együtt megfélemlítenek mindannyiunkat. A valódi minősítés az, amit a cseperedő gyermekemberek a szívükben visznek tovább. 
Békét Erzsébetváros!
Hajrá iskolamentők! 

2011. május 27., péntek

Teleblog regény 1.

Nihilia cityjében, szedett-vedett, levizelt százéves házak sorakoznak. Az utcák kátyúiból a guanót már semmi sem mossa ki. Az élet szabadon burjánzik, mint a gaz. A családok szétzilláltan élik életük.

A délelőtti nap épp szembetűzött Alice ablakával. Fénye tiszta volt és melengető. Betöltötte a lány szobáját a béke színeivel. Pedig Nihiliában senki nem beszélt a békéről. Egy éve ugyanis különös kór ütötte fel a fejét. A patkányok először egy vidéki városban vették át az uralmat. De ez nem érdekelt senki mást, csak az ott élőket. Kezdetben egy emberre jutott egy patkány, később azonban a rágcsálók száma rohamosan nőni kezdett, és Nihiliában szinte nem volt olyan hely, ahol a patkányok ne garázdálkodtak volna. Az emberek közül sokan öngyilkosok lettek, vagy megpróbáltak elmenekülni. A patkányok által terjesztett ragály ugyanis az emberek agyát támadta meg. Legtöbben teljesen agymosottá válták, vagy valami sunyi, bizonytalan viselkedés lett urrá rajtuk. A világvége jóslatok pedig azt üzenték az emberiségnek, hogy itt a vége, a népesség már nem nő tovább. Azonban ezen az ábrándos napon, Alice nem törődött sem a világvége jóslatokkal, sem a patkányokkal. Könnyűnek és szabadnak érezte magát. Tegnap nyilvántartásba vették, hogy ő az immunisok közé tartozik. Igaz ez a lista nem jelentett jót, mert a rajta lévőket  Nihilia fődöntnöksége karanténba zárta. A listán szereplők mellé figyelőket állítottak, beszélgetéseiket lehallgatták, kapcsolataikat megvizsgálták. Alicenek nem voltak gyanús kapcsolatai, és a patkányoktól sem félt.
S ezen a délelőtt kizárólag a szerelemre akart gondolni. Valódira, nem teleamortálokból sugárzó műérzésekre. Erős férfikarokra vágyott és becéző lágy szavakra. Nem jelentkezett a besorolókba sem, ahol pedig a legfelsőbb fokon kapta meg a szerelmet mindenki. Sejtette, hogy ezzel egy újabb listára kerülhet, de úgy érezte ennek már nincs jelentősége.  Merengését csöngetés zavarta meg. Magára kapot egy köntöst, majd odament az ajtóhoz.
- Ki az?
- Jó napot! Az új szomszéd vagyok.
Alice kinyitotta az ajtót, és egy meggyötört arcú férfival találta szembe magát.
-Elnézést, hogy zavarom. Burkus vagyok, és az ön lakásával szembe költöztem.
Alice nem válaszolt azonnal.  A bemutatkozás annyira szokatlannak tűnt, annyira abszurd volt. Az emberek a patkánykór kitörése óta igyekeztek névtelenek maradni.
....folyt

2011. május 25., szerda

A nap idézete

"A gonosz győzelméhez nem kell más, csak hogy a jó emberek tétlenek maradjanak." Burke

Figyelj Cimbi

Figyelj Cimbi!
Tulajdonképp nem történik itt semmi érdekes. Üresek a pénztárcák, morgolódnak az emberek. Kalap, kabát az oktatásra, kultúrára, biztonságra. De amúgy semmi. A nagy semmi. Lenyeljünk a gyalázatot, mint kacsa a nokedlit. A döntnökök lapulnak, vagy zúgolódnak kicsit, esetleg keresik a maguk emberét, akinek meglehet magyarázni, hogy ők azért nem olyanok. Milyenek is? Fogalmam sincs, mert nincsennek jelen. Csak lakájsajtóval körbevéve, zártan, szűkölő zemberi körben.
A vizelde-hangulat azért akut. A gyönyörű Pekáry-házon is tanúsítják a nyomok. Minap éppen 7 órát harangoztak, amikor gumibabás ifjak versenyt brunyáltak Krúdy egykori otthonának falára. Igaz volt aki, a ládába ültetett fácskát célozta meg, míg a többiek lelkesen szurkoltak neki: PISA, PISA.
Bízom benne, hogy egyik derék legény sem csinált a nadrágjába, mert a közeli Akácosudvar szociális mosodáját már bezáratták. Ja, hogy az a kispénzű nyugdíjasok szennyesét tisztította? Igen, bocsi. Biztos úgy gondolják a  nagybezárók, hogy nem árt az időseknek a gyaloglás, mert mosatni azért még lehet a Dózsa György úton. Tessék szépen elővenni a járókeretet, meg a botot. Nem, ebben nincs semmi cinizmus. Minek mosat, aki él... Dolgozzon, vagy ha nem dolgozik, ne is egyék, azaz ne mosson.
Hát olyan nagy ügy ez? Nem Cimbi, ez semmi.
Őzikeszemű kislány kérdezi tőlem, igaz, hogy 15  tanárt elbocsájtanak majd az ő iskolájából? Nem tudom.
A kislány a felnőttek bölcsességével néz rám, s azt mondja, persze ez semmi ahhoz képest, hogy a Janikovszkyt bezárják...
No nem baj, vannak  programok. Bezárták az Európa mozit, bezárják a Sirályt is. Ne vitatkozz velem Cimbi, mert ez igenis program. Programszerű, tervszerű.
Meg az éves gyereknap, az utcabál, meg a sok jó. Ez már azért mégiscsak valami.  Mi az, hogy milyen jóról beszélek?  Nem arról, hogy az egyik napról a másikra elfelejtették, hogy vagyok... Ez semmiség, hát tudod a félelem erősebb a tisztességnél...
Azért Cimbi, így a nagy semmi közepén még sem vagyok szomorú, mert vagy Te, meg a többiek.
Meg néha látom ragyogni a napot, s találkozom jóakartúakkal. 
Felvidítanak Szűcs Édua alkotásai a Bálint Házban.
Lakatos Klára és növendékeinek rajzai a Közösségi Házban.
Egy jó előadás a Radnótiban.
A KIÚT egyesület példaértékű munkája az elesettekért.
Ja és a jót jó továbbadni. Figyu, a szombathelyi gyerekek is milyen bátrak! Képzeld Cimbi, több mint 10000 aláírást gyűjtöttek az iskolájuk megmentéséért. S a szövegük sem utolsó:

„Közel négyszáz diák / miattatok stresszel, / a jövőnket / nyomjátok a szennyel. / Tanult ember módra / gondoljátok újra, / nem kell támaszkodni / a szakértői súlyra. / Ami persze kamu / már ez is kiderült (...) Nem hagyom, hogy / lakat alá jusson, / az időből / ki kell, hogy fusson. / Tiltakozzunk együtt / a többség ellen, / erre ösztönözzön / a Szent-Györgyi szellem. / Egy százalék esély, / hogy talpon maradunk, / küzdjünk érte, / ha élni akarunk!” –

2011. május 21., szombat

Elbaltázott döntések Erzsébetváros, Érd, Nyíregyháza, Szombathely

Május 20. Gyalázat napja Erzsébetvárosban.
A kívülről jött fideszes vezetés eldöntötte, hogy megszünteti a Janikovszky iskolát.
A testület valamennyi ellenzéki tagja nemmel szavazott, illetve a szocialisták kivonultak a szerintük törvénytelen eljárás miatt tiltakozva. Moldován Lászlót, az LMP képviselőjét - aki maga is négy gyermek édesapja -, az önkormányzatban nem először alázták porig a sárga csinovnyikok, de különösen az iskoláért, a gyermekek jövőjéért való bátor kiállásáért köszönet illeti minden jóakaratú erzsébetvárosi nevében.
Az LMP mellett az MSZP is jogi lépéseket kíván tenni az ügyben. Kispál Tibor (szintén családapa) az MSZP nevében felszólította Nagy Mariannát, hogy mondjon le képviselői tisztségéről, mert egy napvilágra került hanganyag tanúsága szerint vélhetően politikai bosszú áll az iskola bezárás hátterében. Nagy Marianna természetesen megszavazta az iskolabezárását, és bocsánatot sem kért az érintettektől. Lemondani pedig úgy tűnik, esze ágában sincs. Nem tudom, neki vannak e gyermekei, családja...
Az önkormányzat közben sietett közleményt kiadni, amelyben többek között arra is utaltak, hogy Nagy Marianna engedélye nélkül készült a hangfelvétel. A közlemény hangvétele egyébként hasonló a korábbihoz.
Burkolt fenyegetés, mellébeszélés, félelemkeltést célzó mondatok, hatalmi arrogancia.
Némiképp elgondolkodtató, hogy vajon nem azért tűnik-e ennyire gátlástalannak az eljárás, mert a jövőben már úgy sem lesz tétje az ilyen cselekedeteknek. Magyarán, ha megszűnik a kerület autonómiája, abban az esetben lényegtelen hogy helyben a választóknak milyen a megítélésük X-ről, vagyY-ról, lényegtelen, hogy bebizonyítják-e akár ezerszer is, hogy alkalmatlanok-e a választók képviseletére, mert egy fő cél van, a hatalmon maradás. Ehhez pedig egy központosított rendszerben kevesebb képviselő is elegendő.
A módszerek emlékeztenek az 50-es évekre ..
Látható továbbá, hogy az erzsébetvárosi történések szinkronban vannak más fideszes vezetésű településekével. A forgatókönyv és a reakciók nagyjából  ugyanazok. Dönteni bizonyos társadalmi csoportok sorsáról, az érintettekkel való párbeszéd és tényleges együttműködés nélkül. A tiltakozóknak coki.
De hasonló a módszer ahhoz is,  mint amikor néhány évtizeddel ezelőtt az volt a jobboldal vezérelve Olaszországban, hogyha nem tudsz érvekkel a politikai ellenfeleid fölébe kerekedni, akkor vidd őket a börtönbe. Ez volt a vörös és a barna bírók korszaka.
Erzsébetváros gyermekeinek jövője nem pártpolitikai kérdés. De nem pártpolitikai kérdés az érdi, nyíregyházi, kaposvári, szombathelyi bonyhádi gyermekek sorsa sem. 
Szívem szerint tükröt küldenék a városvezetőknek. Nézzék meg magukat. Hasonlítsák össze cselekedeteiket, szavaikat a korábbi tetteikkel, mondataikkal.  Semmi sem szent számukra.
Az érdi fideszes vezető például az egyik kereskedelmi csatornának nyilatkozott.
Felháborító politikai pedofíliának nevezte, hogy a város lakói gyerekeikkel együtt tartottak tiltakozó demonstrációt a betervezett iskolaátszervezések, -bezárások ellen.

A megyei jogú városi rangban lévő Érden május 9-én tartottak demonstrációt az általános iskolai intézményrendszer átszervezésében érintett pedagógusok és szülők. A tüntetésre vitt virágokkal a Fidesz virágos kertváros programjára utaltak.
A felvonuláson ott voltak az iskolák diákjai is. Az iskolától a művelődési házig tartó menetelés után ők adtak műsort, a demonstrálók szándékai szerint saját iskoláikért táncoltak, énekeltek. Az érdi önkormányzat tervei szerint az idén két iskolát zárnának be összevonással.
A tüntetést a polgármesterhez hasonlóan minősítette az önkormányzathoz közelálló helyi újság is,amikor azt írta, hogy „különösen aljas és gátlástalan hadviselési módszerek közé tartozik az, amikor civileket, nőket, gyermekeket tolnak maguk előtt a küzdő felek, mintegy élő pajzsként, hogy az első lövések az ártatlanokat érjék, illetve, hogy ilyen módon megfosszák a tisztességben hívő ellenfelet az ellentámadás lehetőségétől."
A tiltakozók a polgármester nyilatkozata óta gyűjtik azokat dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy a Fidesz számos akciójában használta fel a gyerekeket, és a párt vezetői is gyakran vettek részt politikai eseményeken gyermekeik társaságában. Mi erzsébetvárosiak is számos dokumentummal bizonyíthatjuk ezt.
Nem csak az elmúlt évekből, hanem a jelenből is. Például  Révész Máriusz, az Országgyűlés oktatásügyi bizottságának tagja a gyermekeivel vette át az iskolabezárások ellen tüntető bonyhádiak petícióját a képviselőház előtt. Köztársasági elnök úr pedig gyerekekkel parádézott a Parlament előtt. Igaz egy aprónép beszólt neki.

2011. május 20., péntek

Dicsőség a legyőzötteknek! Erzsébetváros ma a gyalázat napja lesz?

Gyönyörű napos reggelre ébredtünk. Máskor, más helyen talán örülnénk is ennek a szép napnak. Hiszen a gyerekek már várják a közeledő vakációt, a szülők, pedagógusok a megérdemelt pihenést. Stb., stb.
Ám Erzsébetvárosban a törpe győzők ma minden valószínűség szerint újabb kétes dicsőséget szereznek.
Néhány óra, és az előre eldöntött döntés, döntött döntés lesz.
A kerületünkben pedig minden borul, mint a dominó.
Az ócska és kicsinyes poltikai bosszú májusi áldozatai a gyerekek.
Hónapok óta látjuk, tudjuk, hogy politikai bölcsesség, tisztesség és emberség híján vannak a döntnökök. Nincs párbeszéd, csak pártbeszéd, nincs szakmaiság, csak kontárság.
 A JANIKOVSZKY ISKOLA bezárása a törpe győzők barbárságának egyik újabb bizonyítéka.
De kár reménykedni a törpe győzőknek, mert az erzsébetvárosiak megjegyzik e gyalázatos napot.
Dicsőség ma a legyőzötteknek. Dicsőség a szavukat hallgatni merőknek. Ők a jövőt próbálták megmenteni. Ők a jövőt mentik meg.
Egyértelműen kiderült ugyanis, hogy a helyi döntnökök sem az ifjúság, sem az oktatás, sem Erzsébetváros képviseletére nem alkalmasak.

2011. május 18., szerda

Nemzeti vizelde

A délelőtti langy melegben szutykos szőke ember vizelt egyet a Csányi utca macskakövére.
A húgycseppeken megcsillant a napfény, a férfi felhúzta a sliccét és ment tovább. Én csak álltam tétován, kulcsom keresve némán. Szemlesütve. Ez van. Itt mindent lehet. Budiszag, s merítkezhetsz a utca mocskában. S mire bejutsz a házba, ezer bajt cipelsz. A sárga csekkeket, a száz forintot kérők arcát, a nyomorú hétköznapok ezer baját. Nincs menekvés, hová is futhatnál? Beléd taposnak, fejedre tesznek, elárulnak, lekurváznak, lecigányoznak, lezsidóznak. Mégis kérlek barátom, maradj embernek.
Lásd, én nem vagyok sem cigány, sem zsidó, sem kurva. De lennék bármelyik, ha ezzel letörölhetném a szégyent amit ma megtesznek embertársaimmal. Magyarként bűnös vagyok, mert nem elég erős a hangom, mert nincs más eszközöm a gyűlölet ellen, csak a szavak, az elmorzsolt imák...

"Az elnyomás csapatban károg,

élő szívre mint dögre száll -
s a földgolyón nyomor szivárog,
mint hülyék orcáján a nyál.
Lógatják szárnyuk az ínségnek
gombostűjére szúrt nyarak.
Bemásszák lelkünket a gépek,
mint aluvót a bogarak.
Belsőnk odvába bútt a hálás
hűség, a könny lángba pereg -
űzi egymást a bosszuállás
vágya s a lelkiismeret."

(József Attila)

2011. május 16., hétfő

Amit másnak szabad...

Péntek 13. Sok minden történt.
Megtudtuk, hogy Nagy Marianna fideszes kerületi képviselő, Rónaszékiné Keresztes Monika fideszes országgyűlési képviselő politikai munkatársa a Janikovszky iskola bezárása kapcsán sajátos nyilatkozatot adott. Igaz nem a nyilvánosságnak szánta szavait. Azt így, hatalmon nem lehet....Kijelentéseiből az sejlik ki, hogy mégiscsak valamiféle politikai bosszúról van itt szó... Egy olyan bosszúról, ahol nem számítanak az ártatlan gyermekek könnyei...Sajátos volt hallani Juhász alpolgármester szavait is, ő
az iskolabezárás elleni tüntetést bírálta, szerinte a gyerekeket nem lenne szabad a tüntetésre kivinni. Valószínű ez a bírálat nem vonatkozik saját pártjára….Emlékezzünk csak Rónaszékiné Keresztes Monika beszédére, amit a babakocsis tüntetésen mondott. Azon a tüntetésen, ahol csecsemőkkel vonultak az anyák..
Részlet az ott elhangzottakból:
"A családok és mi szülők áldozatos munkával a MINŐSÉGI LÉTET tudjuk hozzátenni a társadalmi szolidaritáshoz!

A testben, lélekben, szellemiekben igényesen nevelt gyermekekre lehet jövőt, nemzetet építeni, számunkra ez jelenti a hatékony válságkezelést.
A mostani, kormányzati intézkedések tükrében komoly veszélyben érezzük a családok puszta létét is.
Ha gyermekünk születik, nem egy kipipálandó teljesítményen vagyunk túl, hanem született egy CSALÁD, mely lélegezni akar és tud, ha tüdejét nem kényszerítik folyamatosan prés alá! A család állandóan fejlődő érzelmi közeg, mely nem tekinthető csupán válságkezelő tényezőként.

A családokat működtetni kell!
Magyarország szakértői gazdaságpolitikája ösztönző, támogató és szabályozó kell legyen, olyan stratégia mentén, mely egyetlen percig sem felejti, hogy a család a társadalom tartóoszlopa. A születendő és a megszületett gyermek minden életszakaszában a fejlődési lehetőségek bővítését és nem szűkítését jelenti.
Szükségünk van az édesapák, a családfők tisztes megélhetést biztosító munkájára!
Szükségünk van az emberhez méltó otthon megteremtéséhez állami szerepvállalásra!...

Szívünk és eszünk is tudja, érzi, hogy megbocsájthatatlan bűn, gyermekeink élete árán, öncélú kormányválságot kezelni.

El a kezekkel a családoktól!
Gyermekeink sírásából az élni akarás szól, csillogó szemükből a remény!

Értük és egy hosszú távú, egészséges jövő érdekében kiáltjuk, hogy ebből untig ELÉG volt, mi életet adó, ÚJ IRÁNYT akarunk!"

Kérdem én, hová lettek a szép szavak? Az erzsébetvárosi családokkal mindent lehet?
Miért kerül becsületes emberek százainak otthonára jelzálog?
Miért küldenek végrehajtókat a nagycsaládos anyukára?
Miért dobják félre a szakmai és erkölcsi alapokat?
A média miért párttagokkal van tele?
Hol olvasható a testületi ülések jegyzőkönyve?
Miért voltak a döntnökök gyávák?
Mi az előbbre való, a a közösség érdeke vagy a párt utasítás?

Sok minden történt május 13-án, pénteken...
Hunvald Györgyöt több mint két év után kiengedték az előzetesből. Lakhely elhagyási tilalommal.
Erzsébetvárosi ő is. Be van ide zárva, mint mindannyian. A nagyságos urak és hölgyek meg egy-egy jól végzett kinyírás után hazamennek... S nekünk még annyit sem mondanak:"Oszt' jónapot!"

2011. május 9., hétfő

Erzsébetváros,Janikovszky iskola, jóakaratúak

Véleményem szerint, azon erzsébetvárosi jóakaratú polgárok, akik összefognak iskoláink megmentéséért, a következő nemzedékek jövőjét mentik meg.
Mi erzsébetvárosiak, adjunk erőt mindazoknak, akik ma még félnek, akik nem biznak saját erejükben.
Hajrá Kaposvár, Bonyhád, Esztergom, Érd, Csepel!

Barátaim, köszönöm, hogy a híreimet tovább adjátok, hogy egyre többen keresitek az igazságot.
Tőlem elvehették a munkám, de hiába nincs többé tv-m, attól még újságíró voltam, s maradtam.
Aztán, ha majd ismét lesznek szép napok, csinálok talán egy filmet, mondjuk a Janikovszkyról, s talán előkerül az a felvétel is, amikor Janikovszky Évával beszélgettünk egy szép őszi napon. Különleges, meghitt találkozás volt, tele mosollyal, emlékekkel. Életről-halálról, Erzsébetvárosról, jövőről. Pro Urbe-díjról.
Meg arról, hogy mosoly és játékosság nélkül nem lehet.
Mosolyogjunk együtt május 14.-én is!

Barátom emlékére... minden jóakaratúnak

Furman Imre barátom egy éve nincs közöttünk.
Egy éve fáj a hiánya a szeretteinek, a barátainak. Egy éve áll dobozban a vele készült anyag, az utolsó néhány nap töredéke. Imre ember feletti erővel küzdött az embertelen kórral, és végig erőt sugárzott nekünk, akik szerettük és tiszteltük őt. Neki a jog szent volt és sérthetetlen. Küzdött az erkölcsért, az esélyegyenlőségért, a kirekesztettekért, az egyenlő bánásmódért.
Szellemi hagyatékból egy vers mindenkinek.
A történelem ugyanolyan
Pilátusok garmadával.
Ácsok: mint a tenger árja.
Júdásoknak soha jobb kort.
Tömeg is van, hogy gyilkos helyett ártatlant kiáltson a keresztre.
Légy türelmes.
Ne keveredj.
Ne légy gyáva.
Megszüli Krisztusát is
e rothadó század,
földig szorított homlokod
fölemelheted nem sokára.

Imre verse adjon erőt a jóakaratúaknak.

Andrásnak!!! Arra amit írtál, a válaszom az, hogy nem mondtak neked igazat, hiszen a döntés az orgánum támogatásáról, nyilvános volt. A lapok is megírták.., jegyzőkönyv is készült.

2011. május 8., vasárnap

VV - nem az a való világ, ez erzsébetvárosi

Az önkormányzat február elsejétől szerződést kötött a Prestige Média Kft-val. Ez az önkormányzat honlapján április 5. óta megtalálható.
A sajtóban megjelent hírek szerint a Prestige Média Kft.-t az a Várhegyi Attila irányítja, aki egykoron a Fidesz pártigazgatója volt és korrupciós ügye miatt volt kénytelen távozni a politikai életből.

Maga a cég, - amely Várhegyi feleségének és a Terror Háza igazgatójának, Schmidt Mária lányának tulajdonában van - az utóbbi időben igen kapós lett.
Milliókat kapnak olyan fideszes vezetésű nagyvárosoktól, mint Pécs vagy Hódmezővásárhely. Illetve februártól Vattamányéktól is. Erzsébetváros polgármestere november végén még cáfolta  az együttműködés hírét, a tényt azonban már feltüntetik. Igaz is, míg a Várhegyi szerződést korábban cáfolták, a Helyi Témát nyilvánosan vállalták. Arról viszont január óta semmi sincs a szerződések között.
Tudom, rebesgetik még rendelőkben is, hogy a Helyi Téma majd átalakul, más lesz a név.stb.
 De a rózsa, bárhogy nevezzük, épp oly illatos...

Kérdések esőben

Igaz-e, hogy külföldi egyetemet akarnak a Janikovszky épületében?
Igaz-e, hogy a Nefelejcs utcai gázrobbanásban megsérült ház lakói a saját költségükön szereltethetik majd új gázóráikat?
Igaz-e, hogy vannak olyan házak kerületünkben, ahol a lakások majd felére az elmúlt időszakban jelzálog került?
Igaz-e, hogy párthoz való kötődés, ill. tagság,  fontos szerepet játszik olyan területeken is, mint például a helyi média?
Igaz-e, hogy a lokálpatrióta fideszeseket fokozatosan "kinyomják" a kívülről jöttek?
Igaz-e, hogy politikai okokra hivatkozva szüntették meg a kerületőrséget?

Minden erzsébetvárosinak van véleménye.

Kérdések után ...
Drága barátaim, igazatok van, hogy pár hónapja nem tudtok kommentelni a blogomon, de inkább ez, mint összeomoljon az egész. Köszönöm, hogy több ezren olvastok, hogy sokan hisztek a Békét Erzsébetvárosban, hogy fontos számotokra az együtt gondolkodás, a jó és tisztességes ügyekért való kiállás. Betegségem miatt nem volt lehetőségem arra, hogy mindenkivel találkozzam, ezért köszönöm azoknak a barátaimnak akik segítettek, segítenek közvetiteni a gondolataimat. Köszönöm, hogy erőt adtatok a gyógyuláshoz!

2011. május 6., péntek

Ne add fel és ne félj!

Ne add fel a reménytelennek látszó küzdelmeket!
Ne add fel, ha hátbaszúrnak, megaláznak, ha embertelen döntéseket hoznak a fejed fölött!
A legrövidebb út a másik ember felé egy őszinte mosoly.
Gyűjts erőt barátaid szeretetéből, és ne félj!
Szomorú hírek mindenütt.
Bezárják a Szinyeit is?
Igaz-e, hogy főiskola vagy egyetem működik majd a Janikovszky helyén?

A döntnökök döntenek. Kit képviselnek?


         

2011. május 4., szerda

Az önkormányzat reakciója a Janikovszky békés demonstrációjára

Hétfőn délután jó érzés volt erzsébetvárosinak lenni. Több mint 1500 kicsi és nagy az erkölcs és a tisztesség nevében összefogott, hogy az önkormányzatot a szeretet eszközeivel győzze meg arról, hogy helytelen döntést hoz, amikor be akarja zárni a 117 éves Rottenbiller utcai iskolát. A demonstráló tömegben a szülők, gyermekek, pedagógusok mellett képviseltette magát a kerületben működő valamennyi ellenzéki párt (MSZP, JOBBIK, LMP), illetve civil szervezetek és lokálpatrióták is szép számmal voltak jelen. Sokan voltak olyanok is, akik bevallottan a Fideszre szavaztak korábban, s akik nem értik, hogy a kerületi fideszes vezetés miért ilyen embertelen módon hoz döntést. Akadt olyan tisztes nagyszülő is, aki azt mondta, hogy az itteni fideszesek miatt szégyenkezhet a kormány is, mert Orbán Viktor céljaival ellentétes, átgondolatlan cselekedeteket hajtanak végre, és semmibe veszik a hagyományainkat.
Elgondolkodtató volt hallgatni ezeket a tisztes polgárokat, és közben végignézni a csillogó szemű, magyar ruhába öltözött gyerekeken, olvasni plakátjaik jajkiáltásait. A Szózatot együtt énekeltük valamennyien.
E közben az önkormányzatból hosszú ideig csak lesték az egybegyűlteket, és több mint egy óráig senki sem jött ki, hogy szóba álljon az emberekkel. Lehet, nem tudtak volna mit mondani, hiszen kerületünkben még nem volt példa ilyen méretű tiltakozásra. Végül az alpolgármester átvette a petíciót. S mindannyian haza vihettük a reményt, hogy korrekt választ kapunk. Humánumot, bölcs belátást...
Kimondhatjuk tévedtünk. Az önkormányzat közleményben üzent. Nem szelíden, hanem erőből, fenyegetően.

Lássuk:
Erzsébetváros Önkormányzata közleményt adott ki, melyben felháborítónak tartja és visszautasítja azt a felelőtlen hisztériakeltést, fenyegetőzést, melyet bizonyos érdekcsoportok generálnak napok óta iskolaügyek apropóján. Elegünk van az ingatlanpanamázásokból, és felszólítjuk azokat a köröket, akik miatt az erzsébetvárosiaknak évek óta szégyenkezniük kell, hogy hagyjanak fel a botránykeltéssel, melyet gazdasági érdekeik érvényesítéséért folytatnak!

A közlemény szerint nem magyarázható, hogy miért kellene a kerületiek pénzén egy hatékonytalan és drága intézményrendszert fenntartani a csökkenő gyermeklétszám ellenére. Az átszervezést gazdasági és demográfiai érvek támasztják alá. A tanulólétszám 15 év alatt majdnem a felére csökkent, 2001-ben 4077, míg 2011-ben csupán 2316 gyermek járt a kerületi általános iskolákba. Az önkormányzat az intézmény-átalakításnak Erzsébetváros lakói számára legkevesebb kellemetlenséggel járó módját választotta.
Átszervezésekre, intézmény-összevonásokra az elmúlt tíz évben is számos példa volt a kerületben. Az intézmények átszervezésére azért kerül sor, mert másképp nem biztosítható az emelkedő színvonalú oktatás, mely mellett Erzsébetváros Önkormányzata hitet tett.
Elítélendő, hogy politikai szereplők és intézményvezetők gyermekeket használnak fel politikai és gazdasági céljaik eléréséhez. Visszautasítjuk azt a hangnemet, amellyel az önkormányzatot és intézményeit egyaránt támadják, s amely oda vezetett, hogy egyes közösségi oldalakon a Hivatal és a benne dolgozó 300 ember felgyújtását tervezik. Utóbbival kapcsolatban az önkormányzat megtette a szükséges jogi lépéseket.

Nos ennyi a közlemény.

A magam nevében visszautasítom azokat a vádakat, amelyek hisztériakeltésre, fenyegetésre, ingatlapanamázásra, politikai, gazdasági célokra, hivatali dolgozók elleni támadásokra vonatkoznak! Lokálpatriótaként az a véleményem, hogy az önkormányzat magatartása szégyenletes és gyáva.
VII. kerületi adófizető állampolgárként igenis fontosnak tartom, hogy a kerületben jól működő iskoláink legyenek, hogy ápoljuk kerületünk és a magyarság hagyományait egyaránt. Fontosnak tartom, a kisebbségekkel, a fogyatékkal élőkkel, a rászorulókkal nemes kapcsolatokat ápoló iskola fennmaradását.
Ne feledjük, a Janikovszky iskola volt az első kerületünkben, amelynek diákjai azonnal összefogtak a vörösiszap károsultjainak megsegítéséért. Ne feledjük, hogy ez az intézmény volt az első, amelyik Erzsébetváros ökoiskolája lett.

A közleményt olvasva az az érzésem, hogy mégis politika bosszúról lehet szó, hiszen valószínű, hogy arra céloznak az ingatlanpanama említésekor, hogy Gál György, aki jelenleg előzetes letartóztatásban ül, jó kapcsolatokat ápolt az iskola vezetésével. Én nem tudom megítélni, hogy a 117 éves iskola most panama vagy sem, hiszen politikusokkal én nem szoktam kvaterkázni. Az viszont egyértelműnek tetszik, hogy a jelenlegi kerületi vezetésnek komoly szándékai vannak az ingatlannal.

S ha már az átszervezést is említi a közlemény, akkor elevenítsünk fel egy korábbi nyilatkozatot is!

Az önkormányzat művelődési irodájának vezetője, Hollósi Géza januárban a Hírszerző kérdésére azt mondta, hogy a közoktatási törvény tervezete! szerint egyébként is megszűnne a nulladik évfolyam és az erre épülő képzés, ezért döntött a közgyűlés a képzés e formájának megszűntetése mellett. „Nem kellett kikérni az említett csoportok véleményét, a törvény szerint csak akkor kötelező, ha az intézmény átszervezéséről dönt a közgyűlés. Ez esetben viszont az alapító okiratot is módosítani kell. Arról, hogy indulhat-e osztály az adott évfolyamon nem kell előzetesen egyeztetni, de a 4 évfolyamos képzés indításához le kell folytatni az egyeztetést” – mondta a művelődési iroda vezetője, ugyanakkor elismerte, tény, hogy azok a szülők, akik úgy gondolták, gyermekük változatlan feltételek mellett folytathatják tanulmányaikat, csalódtak.

Hát ez volt januárban. Átszervezés van. Iskola bezárásról döntenek. Ki kérdezett meg kit?

Egy biztos, a döntnöki nyilatkozatok csak arról győzik meg az erzsébetvárosiakat, hogy össze kell fogni.
Erzsébetvárosiak! Jobb és baloldali barátaim, akik itt éltek, és itt szeretnétek gyerekeket nevelni, családot alapítani, ne hagyjátok, hogy elvegyék gyermekeink jövőjét!
A demonstráció sorozat következő eseményei:
Pénteken felolvasást rendeznek, beszédeket mondanak és koszorút helyeznek el a Janikovszky Éva házára tett emléktáblánál. Május 9-én, hétfőn az iskola drámatermében tájékoztatják a szülőket a fejleményekről. Május 11-én, szerdán szakmai kerekasztal-beszélgetést szerveznek az iskola ebédlőjében szakértők részvételével, az eseményre az önkormányzat tagjait is meghívták. Május 13-án, pénteken "Ha én polgármester lennék" címmel rendeznek kerületi aszfaltrajzolást az önkormányzat épülete előtt.

Rajzoljunk nekik szívet, mert a lélek nem rajzolható....

2011. május 1., vasárnap

Kitekintő - Békét Csepel!

Csepelen hasonló szörnyűségek vannak, mint Erzsébetvárosban.
Például botrányos körülmények között zárnak be iskolát, és szűrik az információt.is. A csepelieknek is elegük van.Csak egy pici kitekintő-
http://csepelujsag.blog.hu/2011/04/28/gyava_nyulak_a_xxi_kerulet_fideszes_vezetoi_eltuntettek_
"Mint ördög a tömjénfüsttől, úgy fél a nyilvánosságtól a XXI. kerület jelenlegi fideszes vezetése. A www.csepel.hu önkormányzati honlapról és a www.budapest21.hu portálról eltüntették az összes képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvét. A Csepel újság kivégzése, a csepel.hu lezüllesztése, átpolitizálása és cenzúrázása, a Fidesz-szócső, a Csepeli Hírmondó magas fokú cenzúrázása és semmit mondása után úgy tűnt, a tájékoztatás szétverésében tovább már nem megy Németh Szilárd polgármester, Borbély Lénárd alpolgármester, Morovik Attila alpolgármester és Ábel Attila alpolgármester. Sajnos, tévedtünk. A négy Fidesz-vezér ugyanis rájött, hogy még ellenzéki korukban tett harcos megnyilvánulásaikat, nyakló nélküli ígérgetéseiket a képviselő-testületi ülések jegyzőkönyveiben fellelhetik az érdeklődő csepeliek és a fideszes vezérek politikai ellenfelei. Kétségtelen, aki beleolvasott, az tudhatja, érdekes dolgokat őriznek a 2006 és 2010 októbere közötti jegyzőkönyvek, nem is beszélve a 2010 októbere és 2011. márciusa között keletkezett iratokról. Ott vannak az üres, SZÁMON KÉRHETŐ fideszes ígéretek, az alattomos fideszes fenyegetések, a csepeliek véleményének semmibe vételéről szóló fideszes, Németh Szilárd, Borbély Lénárd féle mondatok a többi fideszes helyeslésével, az MSZP-sek soha meg nem cáfolt kritikájával.


Az elmúlt napokban MINDEN ELŐZETES FIGYELMEZTETÉS NÉLKÜL, MAGYARÁN SUTTYOMBAN ezeket a dokumentumokat tüntették el az önkormányzat honlapjáról és internetes portáljáról Németh Szilárd és társai. Wass Albert nagy hívei a vitatott múltú író könyvének címét idézgetik úton útfélen párás szemmel: Adjátok vissza a hegyeimet. A csepeliek viszont minden homályosítás, ködösítés ellenére látják, ami a kiszélesedő helyi fideszes téboly mögött húzódik meg, és követelik: az önkormányzat vezetése tájékoztasson tisztességesen és adja vissza a múlt, valamint a jelen dokumentumait; hiánytalanul tegye közzé ismét a képviselő-testületi ülések jegyzőkönyveit."


NOS MIT GONDOLTOK?

Miért gyávák? Zavaros nyilatkozatok a Janikovszky bezárása körül

Április 20. óta egyértelmű. hogy Erzsébetváros vezetése a Janikovszky iskola bezárását szerette volna  a nyilvánosság kizárásával végrehajtani. Történik iskola bezárás máshol is, és elég drámai ez a jövőre nézve, ugyanakkor a legtöbb helyen folytatnak tárgyalásokat az érintettekkel, publikusak a hatástanulmányok, a városvezetők pedig kiállnak a települések lakói elé. Erzsébetvárosban azonban ehhez gyávák.
Az erzsébetvárosi fideszes polgármester és az országgyűlési képviselő elbújik a szóvivő, az alpolgármesterek, az előző éveket is végig muzsikáló oktatási iroda vezető mögé. Ők pedig mondanak kicsit ezt, kicsit azt. S a kicsit ez, meg a kicsit az, egyértelműen jelzi, hogy a VII. kerület önkormányzatában nagy a káosz, meg a félsz. Mert össze-vissza beszél egyik is, másik is.
Emlékezzünk. Tavaly ősszel D. Tamás, a trágárkodó sok gyermekes politikus már pozícionálta, hogy Erzsébetvárosban a sport és a testnevelés lesz a legfontosabb a gyermekeink oktatásában, nevelésében. Megjelölte a Hernád utcai sulit, mint zászlós hajót, és utalt a fejlesztésekre is.
Én, mint erzsébetvárosi örültem, hogy a jelenlegi testület is fontosnak tartja, hogy iskoláink minél több követelménynek eleget tegyenek. Legyen sport, informatika, környezetvédelem, színjátszás, képzőművészetek, és a hívőknek egyházi oktatás.
Ősszel azonban még egyikünk sem sejtette, hogy a színjátszást maguk számára sajátítják ki a kívülről jött politikusok... Mit mondjak a hatás drámai, mert a politikus "művészek" játéka csapnivaló....
Megtévesztésre szolgált az olyan nyilatkozat, amelyben V. Zsolt, dicsérte a jól működő iskolákat.
Politikus asszony buksi fejeket símogatott a parlamentben. (Ezekkel a szülőkkel, anyákkal együttérez-e?)Néhány sürge képviselő mázt kent padra, tojásra, sőt, ovisoknak tartott zenge szózatot.
Öko Panna meg címlapra került az áldott húsvét helyett.
S a mély hallgatott.
A felszínes önk-i nyilatkozatok a Janikovszkyról csupa hadova.
Csökkenő gyermek létszám.
Gazdasági megtakarítás.
Épületért való nagy érdeklődés.
Magyarázkodás.
Még nem döntöttünk. -Döntöttünk
Honlap kinyírás.
Nem publikus hatástanulmány.
Persze az iskola egyeztetessen a szülőkkel, diákönkormányzattal, pedagógussal. Tegye ezt május 13-ig., mert május 20. után majd döntenek.
Tegnap Juhász alpolgármester az egyik kereskedelmi csatornának nyilatkozott, hogy nagy lett az érdeklődés a Janikovszky iskola épülete iránt. A  híradós anyag azzal fejeződött be, bármi is lesz az épület sorsa, a janikovszkysok szeptembertől a Barossban kezdenek.
Kérdés:
Hivatalosan május végén dönt az önkormányzat. Legalábbis akkor szavaznak.
Most akkor az egészet lepacsizták?

A politikusok kisajátították a színjátszást, miénk legyen a hit, a remény és a szeretet!
ERZSÉBETVÁROSIAK NE HAGYJUK MEGSZÜNTETNI A 117 ÉVES ROTTENBILLER UTCAI ISKOLÁT.