2011. február 24., csütörtök

Biodíszlet

Kedves barátaim!
Néhány elgondolkodtató dologra szeretném felhívni a figyelmet. Mindent megtaláltok itt-ott, csak körbe kell nézni...Szóval nincs semmi titok, a helyzet meg drámai.
Csepelen az álláshalmozó polgármester iskolákat zárat be. (Én speciel az egyikbe jártam zeneórára.)
A tiltakozó szülőket, civileket a derék ember egyszerűen csak biodíszletnek nevezte. Szép. Egy a bomlás virágai közül... No persze itt sem volt semmi előzetes megbeszélés vagy ilyesmi. Minek is...
A sajtóval az erzsébetvárosi mintát követték, azaz mindenki aki nem volt megfelelő elvtárs, annak útilaput kötöttek a talpára. Még a technikus is repült. Az újságíró meg legyen csak mikrofonállvány. (De senki ne mondja, hogy biodíszlet!) Nézzetek körül máshol is... Százhalombatta, Csorna. Ezek helyi ügyek. Helyi témák. Az önkormányzati dolgozók fizetésére a jövő hónapban több száz millió hitelt vesznek fel. (Ilyet máshol is csinálnak...)
Viszont jó hír, hogy a kommunizmus emléknapján a Hóhér vigyázz című filmet vetítik a XXI. kerületben.. . . Lehet hogy a jövőbe látnak? Szegény Csepel ezer sebből vérzik...
Kaposvárott -  ahol boldog gimnáziumi évet töltöttem -, a tíz könyvtárból nyolcat bezárnak. Ne olvass magyar. A tudás ma veszélyes. Szita polgármesterről is annyi mindent írtak, s lám még most is milyen derekasan dolgozik....Felejtsük hát el a múltat, a tudás hatalma már csak történelem.
No és van Esztergom. Egy hely, amely számomra dédelgetett város. Csodálatos tanáraim, szuper barátok, ezer emlék. De erre a városra átkot szórt egy gazember banda, s most hiába küzd egy független, kiváló képzett asszony, a rombolás csak folytatódik. Az ÁSZ-jelentés nyilvános.
Jobb, ha elmondjuk magunkban a Himnuszt, meg a Miatyánkot... S akkor az sem fog érdekelni, hogy a Mátyás templom harangjaihoz hogyan adták a milliókat a sárga önkormányzatok....Tényleg, hogyan is, ha a harangok főleg norvég pályázati pénzből újultak meg.
Persze nemzetünk remekét kötelesség támogatni, de miért olyan önkormányzatnak, amelyiknek a szegényeire, házaira, iskoláira is alig futja.
S ott vannak még az épülő mikrobirodalmak. 
A kormány meg repülni fog. Egy friss hír: Negyvenmillió eurós, vagyis tízmilliárd forintos repülőgépvásárlást, esetleg a Malév, illetve az OTP és a Mol által használt légi jármű több százmillió forintos bérlését fontolgatja a kormány – derül ki a hvg.hu birtokába került dokumentumból. A szándékot azzal indokolják, hogy "spórolni kell" az idei uniós feladatokkal kapcsolatos utazások költségein.
Hát igen, a spórolás az nem árt.
Békét Erzsébetváros

2011. február 17., csütörtök

A bomlás virágai

Barátaim!
Az elmúlt hetekben annyit vacakoltam mindenféle betegséggel, hogy néha úgy éreztem, elhagytak a szavak is.
Persze nem kell hozzá semmi lelki vagy testi baj, hogy azt érezzük, arra ami itt történik, nincsennek szavak.
Csak a kérdések szaporodnak..., no meg a kifizetetlen számlák. Az utcán általános a szomorúság. A gyógyszertárban nő a vacilálók száma, vajon melyik gyógyszerre futja, és melyikre nem. Az élelmiszer árak az egekben. De megújulunk. S ebben az új világban nincs se rend, se béke, és továbbra is igaz, hogy aki lop, csal, hazudik, az jobban él. Társadalmunkban virágzik sok ezer apró bomlás, botlás virága...
Rügyezik a romlás. A szirmokon szarcseppek virulnak. Pusztul az öntudat, görnyed a gerinc.
Nézzetek körül. Járjátok a várost, és figyeljétek a történéseket...
Van olyan kerületet, ahol már decemberben hatalmas jutalmat szavaztak meg a polgármesternek, mondván az neki jár.
Van, ahol a Mátyás-templom haragjaira futotta, miközben a roma iskolát bezárták.
Van, ahol telket tivoliznak el, és feleslegesnek tartják a méltányosságot.
A helyi médiumok bekebelezése általános gyakorlat.
Van, ahol állítólag megindult (folytatódik?) az ingatlanpanama.
Egy kertvárosias kerületben arra az emberre bízzák az uszodákat, aki már egy másik helyen lerombolt egyet.
Van, ahol annak örülnek, hogy a temetkezési céghez saját ember került, mert így majd megoldhatják a helyi konfliktusos ügyeket.
Olyan hely is akad, ahol arra költenek sok milliót, hogy a képviselők hogyan csökkenthetik a telefonszámlájukat. (Kevesebbet kell beszélni?)
De maradjunk csak itt Erzsébetvárosban.
Mit gondoltok, nálunk mi virágzik?